Klompen als Veiligheidsschoenen

De klassieke houten klomp: mogelijk de oudste soort werkschoen die er is, en een door-en-door Nederlands beeld. Houten klompen worden daarom dan ook veel als werkschoen gedragen, voornamelijk op het platteland. Eigenschappen zoals het comfort, de goede isolatie, de totale afwezigheid van zweetvoeten en de natuurlijke ‘flow’ van een voet in de klomp worden geroemd door klompenfans. Ook op de bouw en in de wegenbouw zien we de klomp als veiligheidsschoen zo nu en dan de kop opsteken. Toch is dat niet zomaar een goed idee: de klomp is namelijk geen veiligheidsschoen!

De veiligheidsschoen

De veiligheidsschoen, zoals verkocht door Werkschoenen-Handelshuis, wordt aan een serie rigoureuze tests onderworpen voordat deze ‘veiligheidsschoen’ genoemd mag worden. Zo moet de veiligheidsneus (vaak stalen neus of composiet neuskap) een specifieke hoeveelheid gewicht en kracht kunnen weerstaan, moet een S3 veiligheidsschoen een speciale anti-perforatie zool hebben en zijn er verschillende eisen aan het design van de veiligheidsschoen, zoals de dichte hiel, energie-absorptie door de hak en de resistentie tegen water. Een houten klomp wordt doorgaans niet getest op deze eigenschappen. Daarom mag een klomp dus niet beschouwd worden als veiligheidsschoen.

Werken zonder veiligheidsschoen

Er zijn een heleboel risico’s aan het werken zonder goede veiligheidsschoenen; zo is er het overduidelijke risico op verwonding. Als je iets op je tenen laat vallen, en je hebt geen veiligheidsneus, of als je op een spijker gaat staan zonder anti-perforatie zool, dan kan dat heel vervelend aflopen. Daarnaast is er een financiële overweging: als je werkt op een plek waar veiligheidsschoenen verplicht zijn, en je draagt geen veiligheidsschoenen als de arbo-inspecteur op verrassingsbezoek komt, dan kan dat aardig in de papieren lopen. Zorg dus altijd voor een goed paar veiligheidsschoenen!

File:Klompen maken.JPGDe klomp als veiligheidsschoen

De houden klomp is zonder twijfel een comfortabele optie, en de klomp heeft dan ook terecht een prominente plaats in de geschiedenis van de veiligheidsschoen. Daarom zijn er ook fabrikanten die de klomp wel degelijk inzetten als veiligheidsschoen. Zo zijn er al verschillende klompen als S3 veiligheidsschoen en ook klompen met stalen neus en O-klasse klompen zijn populair. De S3 veiligheidsklompen kunnen overal gebruikt worden waar een S3 veiligheidsschoen gebruikt kan worden, en de klompen met stalen neus zijn een fantastisch alternatief voor de minder veilige houten klomp. De o-klasse klompen zijn gecertificeerd als ‘Occupational Boot’ oftewel ‘werkschoen’. Deze klompen hebben geen veiligheidsneus, maar wel een goede zool. Deze vorm van werkklompen is erg populair in de zorg.

De klomp als werkschoen

De houten klomp is nog steeds een goede werkschoen voor plekken waar een S3 veiligheidsschoen niet nodig is. Klompen worden veel ervaren als comfortabeler dan de gemiddelde schoen en de ventilatie en isolering zijn ongeëvenaard. Blijf de houten klomp dus vooral dragen, maar wees je ervan bewust dan een klomp zonder S3 of CE certificatie niet geschikt is als veiligheidsschoen.