Werkschoenen: persoonlijk budget of centraal inkopen?

Werkschoenen: persoonlijk budget of centraal inkopen?

Werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van veel medewerkers. Niet alleen zijn veiligheidsschoenen in veel situaties verplicht, het is ook gewoon verstandiger om op goede schoenen te lopen. De voeten zijn immers ontzettend belangrijk, dus daar moeten we goed mee omgaan. Maar hoe verzorg je nu veiligheidsschoenen voor je werknemers? Geef je iedereen een persoonlijk budget voor werkschoenen, of koop je de werkschoenen centraal in? In dit artikel bekijken we beide opties, om de zien wat het beste werkt.

Dike Raving Racy Tobacco Werkschoenen Handelshuis

Lichte en comfortabele S3 werkschoen, zeer goede kwaliteit, maar niet echt geschikt voor de hoogovens.

Werkschoenen persoonlijk budget

Één optie is om alle medewerkers een budget te geven om werkschoenen mee te kopen. Dit kan bijvoorbeeld door een declaratie-systeem met bonnetjes, of door een overeenkomst af te sluiten met een leverancier van werkschoenen om een regeling af te spreken voor je werknemers. Dat heeft als voordeel dat iedereen een werkschoen kan uitzoeken die hij of zij zelf lekker vind zitten, die er goed uitziet en past bij diens smaak. Toch heeft het ook wat nadelen.

De ervaring leert dat, als mensen zelf werkschoenen gaan bestellen, ze vaak niet goed weten wat ze nodig hebben. S3, dat begrijpen de meeste nog wel, maar het verschil tussen een PU, TPU of rubber loopzool is vaak al te specialistisch. Populaire merken werkschoenen zoals Redbrick, Maxguard en Dike hebben vaak PU of TPU loopzolen, omdat deze lichter en flexibeler zijn dan rubber. Daarom kan het voorkomen dat een werknemer met een S3 werkschoen met TPU loopzool komt opdagen voor een baan als lasser. Gezien TPU zacht wordt bij hitte, is dat niet zo’n goed idee. Dit had voorkomen kunnen worden door werkschoenen centraal in te kopen.

Werkschoenen centraal inkopen

Werkschoenen centraal inkopen houdt in dat de werkgever werkschoenen inkoopt voor alle werknemers. Dit kan, afhankelijk van de leverancier, op twee manieren: de werkschoenen worden in één grote zending naar de werkgever gestuurd, of de werkschoenen worden door de werkgever betaald, maar in een winkel of showroom opgehaald door de werknemers. De laatste optie heeft als voordeel dat de werkgever zich niet hoeft te bekommeren om distributie, en dat de werknemer de schoenen kan passen in de winkel of showroom. Zo loopt iedereen met een goed passend model naar buiten.

Door de werkschoenen centraal in te kopen kan er rekening gehouden worden met de specialistische eisen van de werkomgeving. Zo kan je gerust zijn dat alle medewerkers goed beschermd werken. Vaak is het bovendien mogelijk om twee of drie modellen te selecteren, zodat de werknemers toch een zekere mate van keuze hebben over de werkschoenen die ze dragen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Werkschoenen zijn maatwerk

Maxguard Inlegzolen voor voet types Werkschoenen Handelshuis

Verschillende voeten hebben verschillende vereisten

Werkschoenen centraal inkopen geeft uitstekende controle over de werkschoenen die gedragen worden, de bescherming die deze bieden en de kosten. Er is echter één absoluut onmisbare factor bij iedere werkschoen: past hij wel?

Maten van schoenen kunnen enkele millimeters verschillen per fabrikant. Daarnaast vallen veiligheidsschoenen vaak al groter dan de gemiddelde vrijetijdsschoen. Het dragen van een te grote of kleine werkschoen kan echter ernstige gevolgen hebben. Zo kan een te grote werkschoen leiden tot zweetvoeten, blaarvorming en struikelen, terwijl een te kleine werkschoen kan leiden tot schaafplekken, bloedende of ontstoken wonden en (al dan niet tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Het is dus niet voldoende om werknemers simpelweg naar hun maat te vragen en deze maten te leveren. De betere werkschoenenleverancier heeft een showroom waar werkschoenen gepast kunnen worden.  Ook het passen op locatie is mogelijk. Bovendien zijn sommige modellen werkschoen te personaliseren aan de hand van verschillende inlegzolen, zodat iedereen de ideale pasvorm krijgt.

Met de juiste werkschoenen werken je medewerkers prettiger, gezonder, veiliger, productiever en met minder ziekteverzuim. Bij Werkschoenen Handelshuis vind je altijd de juiste werkschoen!

Geïnteresseerd? Neem even contact op om de mogelijkheden voor centrale inkoop te bespreken.