Werkschoenen voor de Horeca

Werkschoenen voor de HorecaStaand werk is de norm in de HorecaWerkschoenen voor de Horeca bij Handelshuis

 Werkschoenen voor de horeca worden vaak over het hoofd gezien. ‘Zolang het er maar netjes uitziet’  of ‘zwarte schoenen – geen sportschoenen’ zijn vaak gehoorde eisen voor werkschoenen in de horeca. Toch kan je je afvragen of dat wel echt zo verstandig is.

Werkzaamheden in de horeca

De werkzaamheden in de horeca zijn divers, en verschillen enorm tussen verschillende restaurants, cafés en werkplekken. Een maître d’ in een sterrenrestaurant heeft immers andere werkzaamheden dan de kok, maar ook een (hoofd)ober in een kleiner restaurant heeft weer andere werkzaamheden. Toch zijn er wel degelijk overeenkomsten: de meeste banen in de horeca worden staand uitgevoerd; een kok staat achter het fornuis, een ober loopt rond en een bartender staat achter de bar. Ook moet er rekening gehouden worden met gladde of natte (keuken)vloeren, en natuurlijk wil het oog ook wat. Zo hebben we dus 3 hoofdeisen waar werkschoenen voor de horeca aan moeten voldoen:

    1. De werkschoenen voor de horeca moeten goede steun bieden bij langdurig staan
    2. De werkschoenen voor de horeca moeten grip bieden op gladde vloeren
    3. De werkschoenen voor de horeca moeten er goed uitzien

Laten we deze drie eisen eens beter bekijken.

Werkschoenen voor de horeca en steun bij langdurig staan

Werkschoenen voor de horeca moeten goede steun bieden bij langdurig staan en lopen. In de horeca komt het immers regelmatig voor dat mensen zeer lange diensten werken, met slechts zeer weinig pauze. Etenstijd is dan ook juist het moment dat je aan het werk moet, en even rustig dineren zit er niet in. Dan komen er tot laat op de avond nog nieuwe gasten binnen, en vervolgens moet alles nog opgeruimd worden ook! Een shift van 8 uur staan en lopen is dus niet uitzonderlijk, maar dan moet je je voeten wel een beetje helpen, anders kan je het morgen niet nogmaals doen.

Werkschoenen die gecertificeerd zijn volgens ISO 20345 (veiligheidsschoenen met veiligheidsneus) en ISO 20347 (werkschoenen zonder veiligheidsneus) absorberen energie in de hiel. Dit geeft in ieder geval wat steun bij het lopen, omdat die energie anders door je voeten, knieën, heup en rug opgevangen zou moeten worden. Toch kan het nog wel beter: zoek een werkschoen met een PU en/of TPU loopzool. PU  (Polyurethaan/pur) en TPU (Thermoplastisch PU/pur) zijn synthetische polymeren. PU gaat zeer lang mee, slijt bijna niet, en heeft ook nog eens een dempende werking. TPU is meer slijtgevoelig en smelt onder invloed van hogere temperaturen, maar wordt vaak als binnenzool gebruikt, waar het extra demping geeft.

Werkschoenen voor de horeca en grip op een gladde vloerDike Raving Racy laag Antraciet Werkschoenen Handelshuis

Werkschoenen voor de horeca kunnen blootgesteld worden aan allerlei uitdagingen, maar de vloer is misschien wel de lastigste. Dit is dan ook een onderwerp waar al vele hoofden over gebroken zijn: is een gladde, hygiënische vloer beter, of toch een ruwere vloer waar je minder snel op uitglijd? De juiste werkschoen voor de horeca biedt een oplossing voor dit probleem. In dit geval bekijken we de variatie in antislip normeringen bij werkschoenen: SRA, SRB en SRC. Deze afkortingen staan respectievelijk voor Slip Resistant A, B en C.

SRA antislip-eigenschappen worden getest door de werkschoen te bewegen over keramische tegels met SLS, een schuimend, zeep-achtig middel. De hoeveelheid slip wordt gemeten, als de schoen stevig genoeg staat, behaald deze de SRA antislip-normering.

SRB antislip-eigenschappen worden getest door de werkschoen te bewegen over een stalen vloer met glycerol; een soort smeermiddel. Ook hier wordt gemeten hoe stevig de schoen blijft staan, en als deze genoeg resistentie biedt, ontvangt de werkschoen de SRB normering.

Als een werkschoen zowel SRA als SRB heeft behaald, ontvangt deze de SRC normering. Dit is de hoogste antislip normering die beschikbaar is voor reguliere werkschoenen en veiligheidsschoenen. Met de gladde, hygiënische vloeren in de horeca, is een werkschoen met SRC een absolute must. Gelukkig heeft een PU zool uit zichzelf al antislip eigenschappen, waardoor veel werkschoenen met een PU zool een SRC normering hebben.

Werkschoenen voor de horeca en er goed uitzienSixton Dance Werkschoenen handelshuis

Het ook wil ook wat. Als mensen uit eten gaan, of even een terrasje willen pakken, geeft het een beetje een apart gevoel als de bediening allemaal met zware veiligheidsschoenen lopen. Hoewel veel van dit soort ‘kisten’ wel goede steun bieden, en ook een antislipzool hebben, ziet het er natuurlijk niet uit in een gemiddelde horecagelegenheid (heavy metal-cafés uitgezonderd). Gelukkig zijn werkschoenen al lang niet meer altijd groot en zwaar. Er is een enorm assortiment lichtgewicht werkschoenen beschikbaar, die aan dezelfde eisen voldoen als de zware kisten, maar er wel een stuk beter uitzien. Bijkomend voordeel is dat deze werkschoenen niet zo zwaar zijn, en je benen dus minder moe worden van het gewicht. De zogenoemde Safety Sneaker is een type werkschoen dat lijkt op een sneaker, licht van gewicht is, maar toch voldoet aan de eisen voor een werkschoen of veiligheidsschoen. Nu is het zo dat er veel horecagelegenheden zijn die al niet gecharmeerd zijn van sportschoenen en sneakers bij hun gasten, laat staan bij het personeel. Ook voor deze gelegenheden is er een oplossing: de nette werkschoen voor de horeca. Lijkt op een nette schoen, voelt als een nette schoen, maar biedt uitstekende steun voor de voet, heeft een antislipzool en soms zelfs een stalen neus! Ook een leuke instap werkschoen voor de horeca is een goede optie. Zo zijn je voeten optimaal ondersteund en beschermd, zonder dat je hoeft in te leveren op stijl en uitstraling.

Werkschoenen voor de horeca bij Werkschoenen Handelshuis

Alle werkschoenen en veiligheidsschoenen bij werkschoenen Handelshuis voldoen aan de normen ISO 20345 of ISO 20347. De energie-absorptie in de hiel is dus altijd aanwezig, maar sommige werkschoenen hebben een hogere absorptie dan andere werkschoenen. Gebruik de keuzehulp (aan de rechterkant in iedere categorie) om te selecteren op maat, kleur, prijs, model en antislip/SRC. Kom je er niet uit? Neem dan vooral even vrijblijvend contact op! Ben je op zoek naar kleding voor de horeca? Bezoek dan eens onze zustersites Horecakleding-Handelshuis.nl en Bedrijfskleding-Handelshuis.nl!